Introvertit ovat hiljainen vähemmistö yhteiskunnassa. Noin kolmannes ihmisistä voidaan luokitella introverteiksi. Tämän seurauksena introverttejä usein ymmärretään väärin. Me joudumme elämään yhteiskunnassa, joka on ekstroverttien suunnittelema heitä itseään varten.

Monet sosiaaliset käytännöt ja ajanvietteet ovat introverteille vaikeita ymmärtää, koska me emme nauti samoista asioista kuin ekstrovertit, usein päinvastoin. Alla olevan listan tarkoituksena on yrittää selventää näitä eroja, jotta me kaikki tulisimme paremmin toimeen keskenämme.

 

Harhaluulo #1. Introvertit eivät pidä puhumisesta

Tämä ei ole totta. Introvertit puhuvat vain kun heillä on asiaa. Ns. small talk eli jutustelu merkityksettömistä aiheista on useimmille introverteille sietämätöntä. Jos löydät jonkin puheenaiheen, josta introvertti on oikeasti kiinnostunut, on häntä vaikea saada lopettamaan puhumista siitä.


Harhaluulo #2. Introvertit ovat ujoja

Ujous juontuu sosiaalisen tuomitsemisen pelosta ja on useammin ekstroverttien piirre. Introvertit puolestaan eivät puhu ihmisten kanssa pelkästään sosiaalisen kanssakäymisen takia, vaan he tarvitsevat jonkin syyn lähestyä ihmisiä.


Harhaluulo #3. Introvertit ovat töykeitä

Intoverteille sosiaaliset konventiot tuntuvat turhilta. Heistä on aina parempi puhua suoraan ja rehellisesti, mitä paradoksaalisesti ei pidetä sosiaalisesti hyväksyttynä useimmissa tilanteissa. Kun kysyt introvertiltä hänen mielipidettään, niin yleensä se on se mitä myös tulet kuulemaan, eikä se mitä hän uskoisi sinun haluavan kuulla.


Harhaluulo #4. Introvertit eivät pidä ihmisistä

Introverteille läheiset ihmissuhteet ovat jopa tärkeämpiä kuin ekstroverteille. Introverteillä on yleensä vain muutama todella läheinen ystävä, mutta nämä ystävyyssuhteet ovatkin sitten hyvin syviä. Jos introvertti pitää sinua ystävänään, tarkoittaa se yleensä sitä, että sinulla on todella uskollinen ystävä loppuiäksi.


Harhaluulo #5. Introvertit eivät halua käydä ulkona

Introvertit eivät halua viettää yhtä paljon aikaa julkisissa paikoissa. He käsittelevät informaatiota hyvin nopeasti joten heidän ei tarvitse tehdä mitään niin kauaa, vaan he haluavat takaisin kotiin käsittelemään saatuja kokemuksia ja lataamaan akkujaan.


Harhaluulo #6. Introvertit haluavat aina olla yksin

Introvertit viihtyvät omien ajatustensa kanssa. He ajattelevat paljon. He unelmoivat, luovat uutta tai ratkovat pulmia. Introvertit voivat kuitenkin tuntea olonsa todella yksinäiseksi jos heillä ei ole ketään kenen kanssa jakaa näitä ajatuksia. He haluavat todellista yhteyttä yhden henkilön kanssa kerrallaan.


Harhaluulo #7. Introvertit ovat omituisia

Introvertit ovat useimmiten individualisteja. He eivät seuraa sitä mitä muut tekevät, vaan haluavat ajatella omasta puolestaan. Siksi he usein haastavat vakiintuneita sosiaalisia käytäntöjä. Introvertit harvoin seuraavat mitään trendejä.


Harhaluulo #8. Introvertit ovat syrjäänvetäytyviä nörttejä

Introvertit kohdistavat huomionsa ensisijassa sisäänpäin. He tutkivat ajatuksiaan ja tunteitaan hyvin tarkasti. He voivat halutessaan kohdistaa huomionsa myös ulospäin mutta useimmiten introvertin sisäinen maailma on paljon palkitsevampi ja kiinnostavampi.


Harhaluulo #9. Introvertit eivät osaa rentoutua ja pitää hauskaa

Introvertit rentoutuvat rauhallisissa ympäristöissä, kuten kotona tai luonnossa. Introverttien aivot käsittelevät aistimuksia eri tavalla kuin ekstroverttien aivot. Introvertille liiallinen stimulaatio kuten ihmispaljoudet tai kovat äänet ovat todella epämukavia. Siksi monet ekstroverttien rentoutumismuodot kuten baari-ilta kaverien kesken tai konsertti ovat introvertille enemmän kidutusta kuin hauskaa.


Harhaluulo #10. Introvertit voivat "korjata" itsensä ja muuttua ekstroverteiksi

Introversio ja ekstroversio ovat jo syntymässä määräytyneitä tekijöitä eikä sitä voi muuttaa. Monet suurimmista tiedemiehistä, säveltäjistä, taiteilijoista, matemaatikoista, filosofeista ja kirjailijoista olivat introvertteja. Tutkimusten mukaan älykkyysosamäärän kasvaessa myös introverttien osuus kasvaa ja kaikkein älykkäimmistä ihmisistä jo kaksi kolmasosaa on introvertteja. Koska ekstrovertit hallitsevat maailmaa, monet introvertit tuntevat olevansa jotenkin outoja, koska he ovat erilaisia. Tämä erilaisuus on kuitenkin todellinen vahvuus, kunhan introvertti pystyy sen hyväksymään.


Alkuperäinen lista löytyy täältä

.